Количката е празна

Избор на рамкаКак да изберем рамка?

 

Как да рамкираме и как да изберем подходяща рамка за нашата картина?

Важно е да се знае, че картините в рамка се поставят на стената на нивото на очите.

Не трябва да забравяме, че рамката се избира, за да завърши картината, а не така, че да контактува цветово с интериора на помещението. Има случай, в които е възможно цветово съчетание между картина, интериор и рамка, но с приоритет е картината.

На първо място е необходимо да съобразим, каква е техниката, с която е рисувана творбата. Ако е платно или

фазер, рисувано с маслени бои, трябва да знаем, че е необходима само рамка или комбинация от паспарту (дървено или PVC) и рамка. Спрямо изображението преценете дали профила да е с наклон навътре и да дава дълбочина на творбата или плосък и обърнат навън, за да дава повече пространство и въздух. Паспартуто има важна роля в рамкирането. Има картини, които нямат  нужда от паспарту, когато откриеш подходящия профил, но в много случай, паспартуто прави плавен преход от картината към рамката и в същото време дава възможност творбата да излезе на преден план. Като съвет можем да кажем, че на картините с маслени бои, които са рисувани върху платно, не се слага стъкло и гръб.

Ако техниката е сух пастел или въглен, при избора на рамка, трябва да сложите картонено паспарту и стъкло. Паспартуто ще даде допълнителна дълбочина и въздух, ще отдели творбата от стъклото. Така ще се избегне размазване, тъй като сухият пастел не може да се фиксира на 100%. Стъклото ще предпази паспартуто и рисунката от зацапване и нараняване. С изключение на маслени бои, на почти всички произведения е препоръчително да се поставя стъкло, с цел защита и максимално дълъг живот.

Гоблените са произведения, върху които се работи дълго и упорито. Изборът на ателие, в което да ги изпънат добре и рамкират, е много важен. Винаги питайте какви материали използват при изпъването и проверете дали не са подгънали част от изображението. Не трябва да се скрива повече от 2-3 бода от страна. Препоръчваме да използвате антирефлексно стъкло, а за малките гоблени - да изберете подходящ цвят картонено паспарту и тогава рамка.

Все по-често се рамкират и папируси. Те са уникални с начина, по който са изработени и по който изглеждат. За да запазите тази уникалност, ви препоръчваме да използвате паспарту, но то да не бъде изрязано, а да се сложи като подложка на папируса.Спрямо размера, оставете подходяща видима част от паспартуто и тогава сложете рамката.

За избора на стъкло можем да кажем, че има два вида, които са подходящи и са с дебелина 2мм. Основната цел на стъклото е да предпази творбата от вредни за нея фактори и допир.

Антирефлексното стъкло пречупва светлината, не я отразява и всъщност почти не се забелязва. Препоръчваме го за гоблени, акварели, папируси и др.

Обикновеното стъкло има висока пропускливост на светлина и позволява видимостта на доста дребни детайли от картината. Препоръчваме го за фотографии,  графики, офорти, сухи игли и др. Като недостатък можем да отбележим, че ако се сложи под него творба с тъмен или черен фон, се получават отблясъци и има ефект на огледало.